Porkuni lahingu jälgedes: Kullenga

Jutud, mida on rääkinud Saksa poolel võidelnud isad, vanaisad, vanaonud jne ...
Vasta
Kasutaja avatar
speedsta
Veteran
Postitusi: 1489
Liitunud: N Mär 23, 2006 5:37 pm
Asukoht: Tartu

Porkuni lahingu jälgedes: Kullenga

Postitus Postitas speedsta »

Kullenga

Kullenga on väike külake, mis asub Tartu- Rakvere tee ääres. 1944 aasta septembrikuus jäi see täpselt sellele, teele kust liikusid Narva ruumist taganevad väed. Antud koht jääb umbes 6 kilomeetri kaugusele Porkunist, kus 21. september 1944 toimus ebavõrdne lahing taganevate saksa väeosade ja neid rünnanud punaste üksuste vahel .LINK

Pilt

Kullenga külas asub puhkepaik 5 eesti sõdurile, kes langesid taganemise käigus. Algselt oli tegemist hauaga, kuhu maeti 7 lahingutes ja sellele järgnevates sündmustes langenud sõdurit, aga mingi aeg(?) peale sõda kaevati kaks langenut omaksete poolt välja ja maeti ümber. Samasse kohta olevat langenuid maetud juba 1941 aasta sündmuste ajal, siis kui saksa väed liikusid ida suunas. Tõenäoliselt maeti need säilmed hiljem ümber.

Pilt

Kohalik omavalitsus soovis, et langenud saaks välja kaevatud nagu kord ja kohus ning lõpuks sängitada rajatavasse Porkuni lahingu memoriaali. Omavalitus teatas oma soovist sinna kuhu tarvis, ning lõpuks jõudis asi niikaugele, et pädev organisatsioon ja muidu huvilised, kes olid nõus aitama teha kaevamistööd, sõitsid kohale ja lõid labida maasse, et saata mööda töine laupäev.
Kohapeal ootasid meid valla esindaja ja ühe langenud sõduri omaksed, kes olid samuti huvitatud, et nende isa saaks väärika puhkepaiga.

Kuna paik oli tähistatud ristidega ja korras hoitud, siis ei valmistanud kaevamine suurt raskust. Peale veerandtunnilist kaevamist suutsime tuvastada esimese langenu säilmed, mille põhjal sai ka järelda, kuidas võivad paikneda teised langenud.

Pilt

Kokku õnnestus leida 4 enamvähem täielikku luustikku, pluss viies, mis oli vägagi segi paisatud (arvatavasti varasem kaevamine), lisaks veel juhuslikult leitud luud, mis arvatavasti pärinesid varasemast suhteliselt hooletust ümbermatmisest.
Pilt
Üksik kummik, kes võttis teise pole teada.
Pilt
Koljut läbistab laskehaav. Samal langenul tuvastasime tugevasti purustatud jala, võib ju ainult oletada, kas üks asi viis teiseni....
Pilt

Kaevamise käigus järeldasime leidude põhjal, et langenud on olnud kaetud telkmantlitega ja/või mingi suurema presendiga. Lisaks on peale laotud kiht väikse kive.

Mingisugune imelik asjandus, mida leidus seal mitmeid, võimalik et mingisuguse presendi küljest?
Pilt

Leidsime ka üsna mitmeid varustuse elemente ja isiklike esemeid. Kolm langenud olid tõstetud hauda nii, et jalgade ümber oli pandud vöörihm, ühel juhul ka koos padrunitaskutega. Kaks rihma, millest üks pikkusega 120 cm! olid WH pannaldega ja üks Reichswehri pandlaga, mis oli mõneti üllatav. Huvitavaks leiuks võib pidada ka joogipudelit, mis sisaldas tundmatut ilma lõhnata pruunikat vedeliku, mille maitset me igaks juhuks proovima ei hakanud.
Pilt

Pilt

Pilt

Pildikene kohalikust koduloomuuseumist, kuhu lähevad kaevamise käigus leitud asjad. Sellel pildil näha varasema kaevamise tulemusel leitud esemed (V.Dreving ´04).
Pilt

Püüdsime ka tuvastada ka žetoonisid (EM), mis paraku osutus keeruliseks. Leidude hulgas oli üks EM poolik, aga kuna see oli rauast, siis ei ole sellelt ei teoreetiliselt kui ka praktiliselt võimalik midagi välja lugeda.

Pilt

Tundub, et langenule on torgatud suhu poolik EM, muud seletust sellele rauajupile ei osanud anda.

Pilt

Üks vasest ja reflektorist käsitsi valmistatud sõrmus.
Pilt

Õhtuks jõudsime tööga lõpule ja andsime langenute säilmed üle omavalitsuse esindajale. Samuti kõik leitud varustuselemendid ja isiklikud esemed, et need lõpuks jõuaksid muuseumisse.
Tehtud töö eest kostitati meid tugeva kõhutäie ja tänusõnadega. Eesmärk sai täidetud. Loodetavasti liiguvad asjad seda rada, et lõpuks suudetakse nende langenute hulgast identifitseerida ka see langenu, kelle omaksed seda seda väga loodavad.

Peale töö lõppu:
Pilt


NB: Kui antud tekst ja pildid lähevad modede või kasutajate arvates vastuollu üldsuse ning foorumi heada tavade ja moraaliga, siis kustutan antud teema.



Ise olen militaar huviline ja antud üritus oli minu jaoks pigem erandlik kui tavapärane tegevus.
Kasutaja avatar
brunner
Veteran
Postitusi: 2018
Liitunud: N Jaan 26, 2006 1:09 pm
Asukoht: NIFLHEIM Metsapoolel

Postitus Postitas brunner »

Vot Sina oled MEES! Ära seda teemat küll mingi hinna eest kustuta!

Oh ,oleks vaid olemas olnud arheoloogia, väljakaevamise,kirstukolimise vöi midagi sellist Teema!
Meine Ehre heisst Treue http://sojavaramuuseum.ee/
kass
Veteran
Postitusi: 3239
Liitunud: K Aug 24, 2005 2:07 pm

Postitus Postitas kass »

Aga Uscha võiks tõepoolest teha sellise teema? Eks ole taulisi "ekspeditsioone" veel tulemas.
Vasta

Mine “Memuaarid/Memoirs”