Saksa sõjavangide kasutamine Eesti NSV majanduses

Sõjaajalooga seotud teemad, mis muude kategooriate alla ei sobi ...
Vasta
metsma
Kasutaja
Postitusi: 68
Liitunud: P Apr 08, 2007 8:40 pm
Asukoht: Tallinn

Saksa sõjavangide kasutamine Eesti NSV majanduses

Postitus Postitas metsma »

Tere kõigile,

Äkki keegi oskab aidata ühe tagasihoidliku teemaga. Kirjutan siin ühte uurimustööd teemal: " „Saksa sõjavangide kasutamine Eesti NSV majanduses ja ülesehitustöödel 1944-1956" ning äkki keegi teab anda vihjeid tööstusobjektide, tööstuste, ehitiste, ehitustööde, jms. kohta, kus kasutati Eestis Saksa sõjavange peale sõda.
Samuti ka laagrikohtade kohta, mis asusid Eestis.
Endal on ka osaliselt infot olemas ja seega jagaks siin seda teiega, et äkki aitab see tuua uusi nüansse ja kohti päevavalgele.

Tänud ette kõigile!

Marius

--------------------------------------------------------------------------------------
Mulle teadaolevad objektid ja laagrid:



1) Teadaolevad ülesehitustööd, muud tööd ja majandusharud ning asukohad:
a) Põlevkivi tööstus Ida-Virumaal: kaevandused, põlevkiviõli- ja bensiinitehased
b) Kohtla-Järve põlevkiviõli tehas, hiljem seal ka gaasitootmine Leningradi jaoks
c) Peterburi mnt. ehitus => betoonvalu valamine, teadaolevad andmed 1947
d) Tallinna Vanaturu platsi betoonvalu valamine => suvi 1946
e) Kohtla-Järve uue linnaosa ehitamine
f) Linnade ehitused ja taastustööd üle üldiselt
g) Narva täielik lammutusotsus Käbini poolt kusagil 1950. aastal ning linna ehitamine 0-st, milliste jõududega see teostati?
h) Estonia teatri „kiire” taastamine Nõukogude Liidu 30ndaks juubeliks.Millist tööjõudu kasutati selle „kiireks” taastamiseks, kust tulid need inimesed, kus neid hoiti igapäevaselt (juhul, kui oli tegemist saksa sõjavangidega)? Ehitus võttis aega 3 aastat, 3 aastat peale sõda!;)
i) Tallinna Sadama ülesehitustööd
j) Projekt „Gaas Leningradile”. Gaasivabriku ehitustööd algasid 1946. aastal mullatöödega ning ahjudeplokkide metalltugedega ning teiste rajatiste vundamentinde valamisega. Kuna ettevõetud tööd oldi suuremahulised, siis oli selleks vaja suurt tööjõu hulka. Selles osalesid tuhanded, peaaegu eranditult väljaspool Eestit saabunud töölised ja töödejuhatajad, vene tsiviilisikud ning muidugi saksa sõjavangid. Rohkearvuliselt oli saksa sõjavange tegevuses gaasitoru Kohtla-Järve – Leningradi kraavi kaevamisel. Toru pandi allapoole maa külmumispiiri – 1.8 m sügavusele. 1949.a. koostatud venekeelse ülevaate „Uue tööstusharu loomine” järgi võttis ehitustöödest osa kuni 7000 töölist, üsna tõenäoliselt arvati nende hulka ka vangidest ehitajad. (Gaasitrass pidi olema siiamaani alles ning kui alguses oli selle otstarve saata K-J gaasi Leningradi, siis hiljem toimis see ka miskipärast vastupidi.
k) Kohtla-Järve regiooni õlitööstust toetav peamine sõjavangide laager asus Kävas. See oli samas kohas, kus Saksa okupatsiooni ajal oli olnud sõjavangide laager venelastele. Oma mälestustes meenutab endine saksa sõjavang, et kui 1945. aastal saabudes Käva laagrisse tervitas meid väravas kontsentratsioonilaagritest tuntud loosung „Arbeit macht frei” („Töö teeb vabaks”). (seda fakti tuleb kontrollida, sest mulle teadaolevatel fotodel on küll teistsugused Käva laagri tervitused)
l) Narva hüdroelektrijaam valmis aastal 1956.a. Antud elektrijaam pidi varustama Leningradi metrood elektriga. Kas ka sellel kasutati mingitel kaevamistöödel, betoonivalu valamisel saksa sõjavange?
m) Tallinnas ehitasid vangid ka ühe staadioni (Kalevi, Dünamo, Kadrioru???)
n) Kunda tsemenditehase ja ka praeguse Lääne-Virumaa keskraamatukogu hoone ehitamine Saksa sõjavangide poolt.
o) Et Eesti on niikuinii sild Ida ja Lääne ning Põhja ja Lõuna vahel, siis võiks ju olla ka raudteesild. Raske olla, kui rööpmevahe Euroopas ja USAs on 1435 mm, Soomes, Mongoolias, Venemaal ja Balti riikides 1520 või 1524 mm. Legendi järgi on see erinevus tingitud tsaari inseneride veast. Käisid nad Euroopas ja mõõtsid rööpavaheks 1520 mm. Selle järgi Venemaa raudteed ehitatigi. Hiljem aga selgus, et nad olid Euroopas mõõtnud rööbaste välisservade vahet… Sellest ajast olevat vene keeles “insener” sõimusõna. Kui 1941. aastal Saksa väed Eestisse saabusid, ei leidnud nad eest raudtee veeremit – kõik oli viidud itta. Tööle pandi Vene sõjavangid, kes kitsendasid rööpavahet ühe rööpa ümbernaelutamisega. Tallinnas Balti jaama teedel töötasid Vene sõjavangid ja kahe nädalaga oli raudtee kitsam ning Lääne-Euroopast toodud rongid Eestis veeremas. Sama kordus 1944, ainult selle vahega, et naelutajad olid Saksa sõjavangid ja rööpavahe tehti laiemaks. Töö läks rutem, sest endised naelaaugud olid liiprites alles. Selline ümbernaelutamine pole kaasajal mõeldav seal, kus on raudbetoonist liiprid. Allikas:
p) Ellamaa turbatööstuse juures asus poliitiliste vangide laager. Allikas: Eesti Riik ja Rahvas II Maailmasõjas -XV osa , mis trükitud 1972 aastal. Eraldi peatükina tuuakse ära väljavõtted Eesti Julgeolekupolitsei IV osakonna vahikorraraamatutest 12. juunist 1942 kuni 28. jaanuar 1943. Kas seal ei võidud hiljem ka hoida saksa sõjavange, kuna turbatööstust oli ju niikui nii vaja kasutada peale sõda?
q) Okt. 1943 hakatakse rajama Vaivara laagri alllaagreid, et tarnida tööjõudu lähedalasuvatele tööstustele ja kaevandustele. Kuu lõpuks on nendes laagrites ca. 7000 juuti. Laagrid ja tööstus oli ka peale sõda ju olemas  vajas taastamist, uusi ehitisi ja laiendamist, seega kasutati olemasolevat laagrite võrgustiku saksa sõjavangide majutamiseks ja tööstuses rakendamiseks

2) Tähtsad otsused
NSVL’i riigikaitse komitee väljastab otsuse Eesti põlevkivi tööstuse taastamise kohta 10.juuni 1945. Kasutatakse ohtralt Saksa sõjavange kaevandustes.

3) Vangide rahvuslik koosseis Eesti laagrites ja kategoriseerimine:
a) Rahvuslik koosseis:
i) Sakslased
ii) Austerlased
iii) Poolakad
iv) Valloonid
v) Ungarlased
vi) Belglased
vii) Leedukad
viii) Lätlased

b) Kategoriseerimine. Tsiviliseeritud riikides olid sõjavangidest ohvitserid vabastatud füüsilisest tööst. Nõukogude Liidus sellest reeglist kinni ei peetud, kuna ta ei olnud ühinenud 1929. a. Genfi konventsiooniga sõjavangide kohta (seda tehti alles kakskümmend aastat hiljem, 1949. aastal). Siin olid aluseks teised kriteeriumid, kus peamist rolli etendas sõjavangi võime teha füüsilist tööd. Sellest lähtuvalt jaotati sõjavangid kolme gruppi.
i) Esimesse kuulusid füüsiliselt tugevad mehed, kelle õlule langes raske töö kaevandustes, ehitustel, metsamaterjali varumisel.
ii) Teine grupp oli tavaliselt kõige arvukam ja neid sõjavange rakendati väga mitmesugustel töölõikudel.
iii) Kolmandasse gruppi arvati viletsa tervisega, invaliididest sõjavange, keda sunniti pidevalt tegema mitmesuguseid laagrisiseseid toiminguid.
Kasutaja avatar
ivalO
Moderaator
Postitusi: 8202
Liitunud: E Aug 08, 2005 12:04 am
Asukoht: Lilleküla

Postitus Postitas ivalO »

Minu teada veel sellised ehitised, nagu Luha tn. kortermajad, vana Raadiomaja, suureulatuslik Tallinn - Leeningradi maantee.

Suur sõjavangilaager asus Lillekülas.
Pilt

Pikemalt sellest härra Nermani artikkel 13. jaanuari Postimehes.
Militaarnetist ka sõjavangide teema läbi jooksnud.
metsma
Kasutaja
Postitusi: 68
Liitunud: P Apr 08, 2007 8:40 pm
Asukoht: Tallinn

Postitus Postitas metsma »

Tänud selle infokillu eest!
Kus kohas see laager Lillekülas oli? Äkki on anda aadressi? Juhul, kui on veel pildimaterjali, siis oleksin väga tänulik, kui sa siia ülesse riputaksid.

Uurisin Postimehe antud kuupäeva arhiivi nii sellest kui ka eelmisest aastats aga Robert Nermani artikklit küll ei leidnud... :S

Samas, nnüüd hakkab mulle meenuma, et kas mitte Kotka tänaval ka ei ole 3-4 elamut suht sellises 40ndate stiilis ehitatud saksa sõjavangide poolt?

Parimatega,
Marius
Kasutaja avatar
ivalO
Moderaator
Postitusi: 8202
Liitunud: E Aug 08, 2005 12:04 am
Asukoht: Lilleküla

Postitus Postitas ivalO »

Pilt

Artikkel ise siin, kahjuks pole rohkem fotomaterjali.

NB! Märkasin alles nüüd, et unustasin artikli ilmumise aasta märkimata!! :D
2006
Estoloog
Huviline
Postitusi: 412
Liitunud: N Mär 09, 2006 12:32 pm

Postitus Postitas Estoloog »

Eks Erich Kaupi kolm artiklit (kogumikus Ajaloolise tõe otsingul; kogumikus Luuramisi; Kleios; ka koos teistega Sõnumileht. - (1998/Oct/19) - Lk. 6-7) annavad viited arhiivifondidele ERAFis siinsete sõjavangilaagrite kohta.

Kaup, Erich. Sõjavangilaagrite dokumendid ajalooallikana . // Ajaloolise tõe otsinguil : 20. jaanuaril 1999 Tallinnas toimunud konverentsi "Eesti lähiajaloo allikakriitilisi probleeme" materjalid. - Tallinn,. - (1999) - Lk. 25-39 : ill. - Sisald. bibliogr. Vt http://www.okupatsioon.ee/ajaloolisetoe ... nguil.html

Kaup, Erich. Läbi kadalipu : Nõukogude agentuuri tegevusest aastail 1944-1949 Eestis paiknenud sõjavangilaagrites . // Luuramisi. - Tallinn. - (1999) - Lk. 105-121

Kaup, Erich ; Koppel, Margit-Mariann ; Niidassoo, Külli. Maetud laagrikalmistule. // Sõnumileht. - (1998/Oct/19) - Lk. 6-7

Sõjavangilaagrid Eestis 1944-1949. // Kleio. - (1995), nr. 2 - Lk. 32-41

Natuke Eestist (paari pildiga) on ka selles:

Карнер Стефан. Архипелаг ГУПВИ: Плен и интернирование в Советском Союзе, 1941–1946. М., 2002

*

ERAF.1ASM
NSVL SARKi sõjavangilaager nr.71


ERAF.10ASM
Sõjavangilaagri nr.287 Valitsus (Valga)

ERAF.12ASM
Sõjavangilaagri nr.289 Valitsus (Kohtla-Järve)

ERAF.13SM
Sõjavangilaagri nr.135 Valitsus (Ahtme)

ERAF.14SM
Sõjavangilaagri nr.332 Valitsus (Pärnu)

ERAF.15SM
Sõjavangilaagri nr.392 Valitsus (Tallinn)

ERAF.7ASM
Sõjavangilaagri nr.331 Valitsus (Tartu)

ERAF.9ASM
Sõjavangilaagri nr.286 Valitsus (Tallinn)

ERAF.149.
6. Narva Sõjavangilaagri nr. 393 Laagriosakonna nr. 5 parteialgorganisatsioon

*

GUPVI (ГУПВИ НКВД — Главное управление НКВД СССР по делам военнопленных и интернированных) arhiiviviited saadaval siin:

http://guides.rusarchives.ru/browse/gui ... sid=173789

Nt

Учреждения по делам военнопленных и интернированных МВД Эстонской ССР
(отдел по делам военнопленных и интернированных, лагеря NN 135, 279, 286, 287, 289, 331, 332, 392, рабочий батальон N 483, спецгоспиталь N 1011)
Ф. 491п, 851 ед.хр., 1941 - 1950 гг.


*

Selline raamat pole eriti tuntud (mälestused ilukirjanduslikus vormis):

Pilt

Pilt
Viimati muutis Estoloog, N Apr 19, 2007 9:31 pm, muudetud 1 kord kokku.
Kasutaja avatar
kapral
Huviline
Postitusi: 227
Liitunud: N Jaan 26, 2006 4:00 pm
Asukoht: Lääne-Virumaa

Postitus Postitas kapral »

Lääne-Virumaal põlevkivi kaevanduses
Vanamõisa vangilaager
Laagris olid old väravad koguaeg avatud
Hier Beginnt Der Arsch Der Welt
metsma
Kasutaja
Postitusi: 68
Liitunud: P Apr 08, 2007 8:40 pm
Asukoht: Tallinn

Postitus Postitas metsma »

Danke schön Meine Herren!

Artikkel ja see raamat on huvitav. Kas sul on see raamat ka kodus olemas?
Leidsin eile õhtul Kleiost Erich Kaupa vangilaagrite artikkli ülesse, ääretult huvitav teine.

Kus kaugel see Vanamõisa veel on?
Kasutaja avatar
ivalO
Moderaator
Postitusi: 8202
Liitunud: E Aug 08, 2005 12:04 am
Asukoht: Lilleküla

Postitus Postitas ivalO »

Veel võta ette M. Lükens "Põgenemine Rakvere sõjavangilaagrist" Tartu 2002 sarjast M(Minevikust)
Kasutaja avatar
freiwilliger
Huviline
Postitusi: 605
Liitunud: E Sept 11, 2006 5:55 pm
Asukoht: Tallinn

vangid

Postitus Postitas freiwilliger »

Tööstuse 28 Tallinnas ehk minu kodumaja ka saksa sõjavangide poolt ehitatud- vanemate majaelanike info.
Kasutaja avatar
Kriuks
Moderaator
Postitusi: 5351
Liitunud: T Aug 09, 2005 5:09 pm

Postitus Postitas Kriuks »

ivalo kirjutas:Suur sõjavangilaager asus Lillekülas.
Pilt

Oskad Sa öelda või oletada, mis külje pealt see pilt on tehtud?
jrgen20
Huviline
Postitusi: 573
Liitunud: E Nov 14, 2005 2:33 pm
Asukoht: Järvamaa

Postitus Postitas jrgen20 »

Äiapapa teadis rääkida, et enamus Tapa raudteehoonetest saksmannide poolt tehtud/taastatud. Midagi kindlat ma siiski ei väida ehk oska keegi teine kinnitada.
Kasutaja avatar
ivalO
Moderaator
Postitusi: 8202
Liitunud: E Aug 08, 2005 12:04 am
Asukoht: Lilleküla

Postitus Postitas ivalO »

Vaata leheartikli plaani, pakun piltidel barakid 14,15 ja 16 -seega pildistatud praeguselt ristmikult suunaga endise taksopargi peahoone nurka.

Lisan foto 1943 aastast, kus näha, et barakkidealune tühi ja praeguse Kristiine kaubakeskuse asemel heinamaa. Valge suur kivimaja seisab ristmikul siiani, 2 korrust ainult teisele otsa veetud. Praeguste Statoili bensujaamade kohti märgivad ka tolleaegsed ehitised, mis suht sarnased arhitektuurilt tänastele. :D
Barakkide numbrid kritseldasin kahjuks valesti -peaksid olema 14 ja 15 (mitte 15 ja 16)
Pilt
metsma
Kasutaja
Postitusi: 68
Liitunud: P Apr 08, 2007 8:40 pm
Asukoht: Tallinn

Postitus Postitas metsma »

Ivalo su selgitused on igati asjalikud, kuid kas sul oleks võimalik panna see 1943.a. pilt ilma noolteta ka ülesse?
Ja allikaks saaksin refereerida sinu erakogu või kuidas?
Vasta

Mine “Kasarmu Ees Tänaval/Varia”