Eesti JUPO IV Osakond.

Sõjaajalooga seotud teemad, mis muude kategooriate alla ei sobi ...
Vasta
Kasutaja avatar
ivalO
Moderaator
Postitusi: 8202
Liitunud: E Aug 08, 2005 12:04 am
Asukoht: Lilleküla

Eesti JUPO IV Osakond.

Postitus Postitas ivalO »

Sirvisin siin ajalehe Kodumaa väljaannet -Eesti Riik ja Rahvas II Maailmasõjas -XV osa , mis trükitud 1972 aastal.Eraldi peatükina tuuakse ära väljavõtted Eesti Julgeolekupolitsei IV osakonna vahikorraraamatutest.
12. juunist 1942 kuni 28. jaanuar 1943

Eesti soost aktivistid on valja selekteerinud alljärgnevad sissekanded.
Nähtub ,et mingit erilist propagandamaterjali nad leidnud ei ole ja siit järeldus - vene ajal leelotatud suur partisani ja põrandaalune punavõitlus saksa okupatsiooniaegses Eestis oli puhas tiblade müüt.


.....Kopli politseijaoskonna teatel on nähtud Tehnikaülikooli tornis valvel oleva ametniku poolt 12. 06. 42 kella 19.58 ajal valge tulega signaliseerimist Järve ja Rahumäe jaama vaheliselt maa-alalt, kus ristuvad laia- ja kitsarööpmeline raudtee. Nõmme politseijaoskonnal puuduvad signaliseerimise kohta igasugused andmed. On alustatud juurdlust.


....Tartu poliitilise politsei referentuuri telefonogramm 17. juunil s. a. kell 13.45: "Tartust Elva poole minevalt rongilt on kahele poole raudteele, Vaikna raudteesilla läheduses , visatud põlevaid tselluloiditükikesi, mis süütasid raudteetammil leiduva prahi viiest kohast põlema. Tuli paisus tuule tõttu suureks ja kustutati Omakaitse poolt. Sillale kõige lähema tulepesa juurest on leitud üks tselluloiditükk. Asja selgitab välispolitsei ja Geheime Feldpolizei. Süüdlasi pole veel avastatud.


....Ööl vastu 18. juunit laskis Lehtse vallas Tori vahtkonnas salaviinapruulijate tabamisel Paide Väliosakonna kriminaalpolitsei assistent Poots maha viinapruulija Aleksander Tasso (elukoht Lehtse vallas), kes katsus põgeneda. Saadi kätte viinavalmistamise aparatuur ja 20 liitrit puskarit. Võeti kinni neli isikut, kes puskaripruulimisest osa võtsid. Juurdlust toimetab kriminaalpoitsei.






Vot sellised ülestähendused tolleaegsest elu-olust. Mis toimus , nimed ja sündmused. Kui peaks foorumlastele huvi pakkuma , võin edasi trükkida.
Neile -kel raamat riiulis - antud teema muidugi huvi ei paku.
kass
Veteran
Postitusi: 3239
Liitunud: K Aug 24, 2005 2:07 pm

Postitus Postitas kass »

kui viitsid lase aga :wink: endal selliseid teoseid pole ja huvitav ikke lugeda.

maal sai vanatädiga ükskord rääkida ja...üks nende eestiaegne tuttav oli ka pinaste poolel sõdiv ja parashütist... nojaa ma ei mäleta enam kas ta saadetigi varjuga alla, või KUI OLEKS SAADETUD siis Ellatädi ütles küll et nemad ja arvatavasti ka teised ei oleks teda sakslastele üles andnud..punastepooolel või mitte aga kurat noorusaja tuttav muidu.
no vot. võib-olla kusagil pudenes neid natuke alla saadi kätte, ja tõesti ei ole välistatud et kohalikud varjasid, kui tegu tuttava inimesega :?
Kasutaja avatar
ivalO
Moderaator
Postitusi: 8202
Liitunud: E Aug 08, 2005 12:04 am
Asukoht: Lilleküla

Postitus Postitas ivalO »

.....1. juulil s. a. põgenes Ellamaa turbatööstuse juures asuvast poliitiliste vangide laagrist poliitvang Karl Lillemets, sünd. 1915. a. Viimane elukoht Tallinn.
Tundemärgid: 174 cm pikk , blond juus , nägu ovaalne. Jalas triibulised vangipüksid. Võttis kaasa halli erapintsaku.


.....2. juulil sai teatavaks ,et 30. juunil kella 23.00 ja 24.00 vahel vägistas Viljandi poliitilise politsei referentuuri teise astme assistent Hermann Lepik (39 aastane) Viljandis, Ilmarise tänaval nr. 35 elutseva Marie Kolk´i , kes on 62 aastane. Lepik viibis Kolgi juures andmete kogumisel. :lol:


.....7. juulil 1942 põgenes Põltsamaa politseijaoskonnast poliitilise süüteo asjus ülekuulamisel viibiv Põltsamaa linnavanem Georg Gold (sünd. 1885) Ülekuulamist toimetas SD esindaja Tallinnast. Põgenemisest on informeeritud Pärnu SD-d.
Samal päeval põgenesid Harku koonduslaagrist kolm mustlast - Otto Mitrovski (21 aastane ) , Andrei Mitrovski (47 aastane) ja Are Pilve (19 aastane).



Vot selline vesternilaadne elu tuuris Eestimaal 63 aastat tagasi.
Jalga lasti igalt poolt ,mis näitab et valve oli suht lõtv.
NKVD-hingeviijate käest nii kergelt punuma poleks ikka saanud.
Estoloog
Huviline
Postitusi: 412
Liitunud: N Mär 09, 2006 12:32 pm

Postitus Postitas Estoloog »

XV nn Kodumaa-köide osta'st saadaval:

http://www.osta.ee/index.php?fuseaction ... id=1372739
Kasutaja avatar
freiwilliger
Huviline
Postitusi: 605
Liitunud: E Sept 11, 2006 5:55 pm
Asukoht: Tallinn

ERR XII

Postitus Postitas freiwilliger »

Ei hakanud uut teemat tegema, lugesin sama kirjastuse poolt välja antud XII köidet, kus põhisüüdistuse saavad vabariigiaegsed sõjaväelased kes ammu enne IIms puhkemist olla kõvad saksameelsed olnud ja vaata et lausa natside käsilased. Riipalu loomulikult üleöö SS-lane (lk.89)
Kui meie ohvedele muud süüd ei leita siis sõimatakse neid pättideks (lk.91), eriti suured pätid olid ltn.Tikmann ja ltn.Ulm, sest ühel 124,20.- ja teisel 125,08.- eest võlgasid kogunenud. Tikmanil võlasummast 106.- kasiinos maha mängitud, Ulmil kasiinos 57.- ja alimente 50.-
LK.96- mjr.Mere oli mõrvarite jõugu pealik. Leitnant Laak täitis timuka ülesandeid Kalevi-Liival ja kapten Jüriste Tartu tankitõrjekraavis. Jne, jne.
Samal ajal hakkab silma dokumentide nappus kõigest eelpool kirjeldatust!
Kasutaja avatar
ivalO
Moderaator
Postitusi: 8202
Liitunud: E Aug 08, 2005 12:04 am
Asukoht: Lilleküla

Postitus Postitas ivalO »

Eks need siintrükitud lisaköited olid mõeldud eeskätt välis-eestlastele. Kogu pealesõja perioodi kuni liidu lagunemiseni välja töötas punane propaganda täistuuridel. Ainsaks eesmärgiks mustata ja hävitada eestlust Vabas Maailmas.
Aastakümneid trükiti ka kodueesti punatäide solgiruuporit "Kodumaa".
Muide neid levitati läänes eestlastele tasuta. Aaadresside järgi viidi suisa koju kätte.
Estoloog
Huviline
Postitusi: 412
Liitunud: N Mär 09, 2006 12:32 pm

Postitus Postitas Estoloog »

Ainult Lääne levitatigi XI-XV. Siin oli mõnes suuremas raamatukogus sundeksemplaridena - aga Nõuk ajal sai neistki infi ja pilte, mida mujalt ei saanud. "Raamatukroonikast" mäletan, et tiraazhiks oli ühel lausa 5000.

*

Iibeis muide 8 köidet "õiget" müügil:

http://cgi.ebay.com/EEST-RIIK-JA-RAHVAS ... dZViewItem
Vasta

Mine “Kasarmu Ees Tänaval/Varia”