The Empire Strikes Back: sovettide tegemised Raadi kalmistul

Sõjaajalooga seotud teemad, mis muude kategooriate alla ei sobi ...
Vasta
Kasutaja avatar
divine
Veteran
Postitusi: 2819
Liitunud: K Juul 04, 2007 10:11 pm
Asukoht: Urwald

The Empire Strikes Back: sovettide tegemised Raadi kalmistul

Postitus Postitas divine »

Autori loal Facebookist artikkel:

Kui 2007-al aastal lõpetati impeeriumimeelsete igakevadised kapustnikud Tõnismäel ja nende poolt maatasa tallatud haudadest maeti kalmistule ümber sõjas langenute säilmed, siis vaevalt keegi arvas, et see muudab kuidagi Eesti suhtes vaenuliku seltskonna suhtumist. Ega ei muutnudki, ja kuus aastat on vist olnud piisav aeg toibumiseks. Hea näide oli eelmise aasta oktoobris, kui Kaitseministeeriumi poolt klubile "Vironia" üle antud nõukogude poolel langenute säilmete - mis olid leitud erinevate mullatööde käigus üle Eesti - ümbermatmisel Maardu kalmistule kasutasid mitmed kohalviibinud võimalust esineda Eestivaenulike sõnavõttudega. Batka Bõstrovist polnudki midagi paremat oodata, küll oli kummastav samasugust retoorikat kuulda kolme idapoolse riigi diplomaatiliste esindajate suust! Selline asi eeldaks Välisministeeriumisse väljakutsumist miinimumina, aga seda me ei näe ega kuule.

Üleeile Raadi kalmistul liikudes sattusin mööduma aastakümneid hüljatud platsikesest, kuhu oli tekkinud inimesekõrgune poleeritud graniitobelisk venekeelse tekstiga, mille sisu on näkkusülitamine igale tsiviliseeritud inimesele. Samal ajal, kui Kaitsepolitseiamet uurib nõukogude okupantide poolt mõrvatud ja surnukspiinatud eestlaste salajast matmispaika Võrumaal, avatakse Tartu linnavalitsuse valitseda oleval Raadi kalmistul (mis on avalik linnaruum, mitte mingi stalinistide kapsamaa) monument NKVD-lastele! Kalmistuseaduse ja Tartu linna kalmistute eeskirja kohaselt ei ole selline tegevus võimalik Tartu linnavalitsuse teadmata. Antud loos ei ole võimalik ka pugeda mingite formaalsete põhjuste taha, sest selle platsikese kohta puuduvad igasugused dokumendid ja seega ei saa seal mingeid poliitloosungitega "hauakive" püstitada. Paraku on Raadi kalmistul tegevad isikud, kelle tööalane tegevus ulatub aegadesse, kui Raadil hävitati süstemaatiliselt meie kultuuripärandit ja noorelt õpitu on vist visa ununema. Mõne aasta eest üritati ametnike teadmisel hävitada 1924-da aasta detsembrimässus langenud kadett Aleksander Tedderi hauaplatsi. Hilinenud vahelesegamine päästis kõige hullemast, aga tekitatud olukord on siiski piinlik.

Kui inimküttide juurde tagasi tulla, siis on tõesti üks koht, kuhu maetud NKVd-laste kohta leidub paar dokumenti - see koht on Raadi park. Seal ilutseb siiani kusagil parteikomitees välja mõeldud lömitav tekst, mis isegi memoriaali autoritele vastumeelt oli: "Oma kaitsjaid ja vabastajaid - kõigi NSV Liidu rahvaste poegi - mäletab tänulik Tartu ajast aega". Linna hävitajaid, kodanike mõrvajaid ja vangla kaevu toppijaid, jalgrattavahetajaid kuuliga kolbas vastu, inimkütte?

Asukoht kalmistul: http://goo.gl/maps/cM4cj

Arnold Unt
Manused
raadi1.jpg
raadi1.jpg (111.16 KiB) Vaadatud 5080 korda
raadi2.jpg
raadi2.jpg (102.35 KiB) Vaadatud 5080 korda
raadi3.jpg
raadi3.jpg (91.14 KiB) Vaadatud 5080 korda
"Maakri ja Kuke nurgal puumajas elasid kaks õde litsi, väga soojad mälestused." (tundmatu klassik, 2013)
sturman
Huviline
Postitusi: 498
Liitunud: P Mär 23, 2008 5:15 pm
Asukoht: võrumaa,antsla

Re: The Empire Strikes Back: sovettide tegemised Raadi kalmi

Postitus Postitas sturman »

issand,sa näed ja ei karista.
Kasutaja avatar
funker
Veteran
Postitusi: 4527
Liitunud: E Veebr 11, 2008 7:40 pm
Asukoht: Reval Estland

Re: The Empire Strikes Back: sovettide tegemised Raadi kalmi

Postitus Postitas funker »

Avati NKVD mõnitamiseks avalik kusemispost. Eelisjärjekord on koertel.
Ennustan, et need lilled närbuvad seal varsti...
Kasutaja avatar
Borja
Veteran
Postitusi: 1636
Liitunud: R Dets 21, 2007 10:00 am
Asukoht: Siilis

Re: The Empire Strikes Back: sovettide tegemised Raadi kalmi

Postitus Postitas Borja »

Huvitav olukord jah - kus on KAPO silmad :?

Öeldud on siin kuskil, et foorumis pole kohta KAPO foobiatele aga sellele sambale kratsitud "banditizm 1947" on ju sulaselge näkkusülitamine Eesti sõjajärgsele metsavendlusele ning selge katse okupatsioonivõime rehabiliteerida :evil:

Parim šanss seda jama suure kella külge panna oleks ilmselt neid pilte DELFIsse lekitada - paistab et KAPO´l pole oma juhivahetuse-õhinas enam aega olnud riiki ideoloogilise (põlis)vaenlase vastu kaitsta :twisted: :twisted:
Otsin Tallinn ARSENAL-i varianti Mossini täägist..
Vahipataljoni auvahtkonna M14-automaatvindi M6-tüüpi kroomitud paraadtääki tahan ka..

Võib pakkuda kõiki eksootilisi tääke..
Vasta

Mine “Kasarmu Ees Tänaval/Varia”