Vahastu kandist, Erik Varrak ...

Teemad, mis puudutavad metsavendade tegevust peale saksa vägede lahkumist Eestist ...
Välgu Mihkel
Huviline
Postitusi: 105
Liitunud: R Juun 22, 2007 12:02 am

Re: Vahastu kandist, Erik Varrak ...

Postitus Postitas Välgu Mihkel »

Käisin just oma naise vanemate juures, kus oli ka kokkusaamine Eerik Varraku õega ja sain temaga üsna pikalt sel teemal rääkida. Jah suurem osa, mis Maalehe artiklis kirjas peab ka paika. Reeturiks osutus Meeta Altsoo - Kustmann, laskja Theodori ema, kes selle teo surivoodil üles tunnistas. Ikkagi saatis mitu meest, tema enda teada 6 meest surma. 4 meest kohapeal punkris, üks suri haavadesse ja Kiviselg Siberisse. Ilmselt siis südametunnistus ei lubanud mustalt Jumala ette astuda.
Reetma läks selle pärast, et mehed ta poja õnnetu tapmise pärast maha lasid.
Kõigepealt sai Theodor peksa, kui tuli ja nuttis, et ta tappis oma onupoja ja siis tegid mehed talle kogupaugu. Eerik Varrak ja Theodor Altsoo-Kustmann olid onupojad ja läksid koos ühe talu sauna juurde (Talu nime küsin uuesti üle), kus aeti puskarit. Theodor olevat olnud üsnagi ägeda loomuga ja paras väljapressija külapeal. Olevat ühte memme hirmutanud ja nõudnud viina, et see kokkulepitud kohta saaks viidud. Seepärast tõusis ka riid, sest Eerik Varrak sellist asja ei sallinud ja nõudis meestelt korda. Onupoeg aga olevat klähvinud ja püstoli välja võtnud, Eerik Varrak tahtis püstolit käest ära murda ja rüseluses oli püstol lahti läinud. Niiet suures osas õnnetusjuhtum kahe sugulase riiust. Seda nägi pealt üks mees, kes hiljem sellest ka kodustele rääkis. Nimesid ma praegu täpselt ei mäleta sest mulle tuli ka endale üllatusena, et vanaema on seal kohal ja rääkisime niisama laua taga. Järgmine kord olen paremini ettevalmistatud. Mehed aga olivad teinud kokkuleppe, et keegi sellest kodustele ei räägi. Siiski üks mees lõpuks ka rääkis.
Niipalju veel, et Eerik Varraku haud, teda on 3 korda ümber maetud, on teada ja on ka märgistatud, vanaema Meeri sooviks, et tema vend saaks ümber maetud oma ema kõrvale kalmistule aga siin peab rääkima ka Varraku teiste sugulastega. Selle kohapealt taheti metsa maha võtta ja võetigi aga õnneks oli neid, kes ka teadsid seda kohta ja see sai sel korral päästetud.
Theodor on maetud temast 10-15 meetri kaugusele. Teised mehed on ühishauas, meestel on kõigil ka nimega silt ümber käe ja korralikult kirstus.
Maalehe artiklis rääkis Eerik Varraku teine õde Selma, et nägi oma venda viimast korda jõulude ajal, kui neile metsa süüa viis aga see ei pidavat päris paika. Eerik käis veel ennem surma kodust läbi ja teatas sel korral ka Meerile tema poja Tõnu Kutsmanni isa Ülo Retsniku surmast, kes püüdsid põgeneda mingi soomepoiste pundiga Soome või Rootsi, see juhtus Viimsi kandis. Ülo Retsnik oli lasknud 2 tiblast piirivalvurit maha aga siis oli ka ise saanud valangu kõhtu. Hiljem Meeri sai oma mehe saatusest teada Paldiski mnt olnud haigla töötaja kaudu, kus ta olevat veel ellu turgutatud aga niikui teadvusele tuli siis NKVD kiskus ta haavad lahti, kui ei saanud soovitud vastuseid. Kolmandal piinamiskorral suri. Ülo Retsnik on maetud Vanalinna kalmistule teiste soomepoiste kõrvale.
Ma püüan varsti saada ka kohanimed ja inimeste nimed täpselt teada aga seniks siis niipalju.
On rahvas rahvale ulatanud käe.
Walther
Kasutaja
Postitusi: 15
Liitunud: N Okt 21, 2010 11:38 pm

Re: Vahastu kandist, Erik Varrak ...

Postitus Postitas Walther »

Kui Varraku salga vastu veel huvi on, siis mul peaks mõned pildid olema
Kasutaja avatar
Kriuks
Moderaator
Postitusi: 5349
Liitunud: T Aug 09, 2005 5:09 pm

Re: Vahastu kandist, Erik Varrak ...

Postitus Postitas Kriuks »

Walther kirjutas:Kui Varraku salga vastu veel huvi on, siis mul peaks mõned pildid olema
Pildimaterjal on alati teretulnud!
Walther
Kasutaja
Postitusi: 15
Liitunud: N Okt 21, 2010 11:38 pm

Re: Vahastu kandist, Erik Varrak ...

Postitus Postitas Walther »

Loen Varraku salga kohta Julgeoleku materjale ja on üsna kindel, et salga asukoha näitas venelastele kätte agent "Reinuvader".
Seni pole tema isikut tuvastanud, aga tegemist on üsna tegusa nn marshruut-agendiga. teda kasutas 1945-46 Järvamaa NKVD/NKGB
punkriasukohtade väljanuuskimisel.
Tema hingel on vähemalt Kaarel Aruväli salk (5 meest), Varraku salk (6 meest) ja mitu üksikut metsavenda veel. Näiteks Oskar Kirsi, kes oli Karl Ehandi salgas ja kelle punkrisse tõi Reinuvader varitsuse suvel 1946.

Nii et Altsoo ema võis julgeolekule rääkida meestest, aga täpse koha tõi Reinuvader 03.05.46 ja tema oli ka see, keda operatiivgrupp teejuhina kasutas 4. mai hommikul.
metssiga
Huviline
Postitusi: 150
Liitunud: N Mai 01, 2008 2:58 pm

Re: Vahastu kandist, Erik Varrak ...

Postitus Postitas metssiga »

[quote="Walther"]Loen Varraku salga kohta Julgeoleku materjale ja on üsna kindel, et salga asukoha näitas venelastele kätte agent "Reinuvader".
Seni pole tema isikut tuvastanud, [/quote]
Kas oled vaadanud eraf 17sm.4.81 (siseministeeriumi banditismivastase võitluse osakonna riikliku julgeoleku ministeeriumile üleandmise aktid), al. leht 178 on Järvamaa. Aktide hulgas on ka agentide nimekirjad, vähemalt osaliselt koos pärisnimedega.
Hall Kardinal
Huviline
Postitusi: 641
Liitunud: T Apr 17, 2007 11:21 pm

Re: Vahastu kandist, Erik Varrak ...

Postitus Postitas Hall Kardinal »

On need aktid isikuandmete kaitse all ???
metssiga
Huviline
Postitusi: 150
Liitunud: N Mai 01, 2008 2:58 pm

Re: Vahastu kandist, Erik Varrak ...

Postitus Postitas metssiga »

[quote="Hall Kardinal"]On need aktid isikuandmete kaitse all ???[/quote]
Ei tohiks olla. Neid on kaks säilikut 80 ja 81 maakonna osakondade aktidega, kunagised köide II ja III, I on kaduma läinud, kuid maakonnad kõik olemas.
Kasutaja avatar
funker
Veteran
Postitusi: 4527
Liitunud: E Veebr 11, 2008 7:40 pm
Asukoht: Reval Estland

Re: Vahastu kandist, Erik Varrak ...

Postitus Postitas funker »

Vasta

Mine “Teise Nõukogude Okupatsiooni Ajal/During the Second Russian Occupation”